Bekijk alle artikelen

Molhoek-CCT verduurzaamt kantoor Raalte

Vanuit het Strukton Young Professionals programma ontstond bij Randi Marye Ammerlaan, sr. werkvoorbereider bij Molhoek-CCT, het idee om het kantoor van Molhoek-CCT in Raalte te verduurzamen. En om dat samen te doen met alle medewerkers. Een plan was snel gepitcht bij directeur René van Kekem en werd enthousiast ontvangen. 22 september, tijdens de kwartaalbijeenkomst was het zover en stak iedereen de handen uit de mouwen.

Richard Verkerk, onderhouds engineer groen bij Molhoek-CCT vertelt ‘er leven veel insekten op het terrein rond het kantoor. Je kunt veel doen om de fauna te beschermen, bv als het gaat om de bijen. Dan denk je al snel aan een bijenhotel. Maar slechts 20% van de bijen kan hierin overleven, 80% van de bijen graaft zich in in het zand, daar moet je met de beplanting ook rekening mee houden. Net als met de diversiteit van de planten, als je kiest voor meerdere type inheemse beplantingen helpt dat bij het aantrekken van meer soorten bijen en insekten. Wij hebben gekozen voor het beplanten van extra heesters in de borders en bermen en voor een grote diversiteit aan planten. Die bloeien ook op verschillende momenten en dat geeft mooie kleuren het hele jaar door. Ook zijn er diverse soorten bessen geplant, dit trekt weer veel vogels aan, maar die bessen zijn ook gewoon lekker om zelf te eten.’

Een greep uit de verduurzamingsacties:

 • Vervangen meubilair:
  • Hergebruikte verstelbare bureaus
  • Sta tafel (intern gemaakt van overgebleven hout)
 • Aanpassen verlichting (in samenwerking met Strukton Worksphere):
  • TL vervangen door LED en aanpassen op de werkplekken
  • Bewegingssensoren aanbrengen op diverse plaatsen om te voorkomen dat lampen onnodig branden
  • Daglichtsensoren aanbrengen
 • Aanpassen verwarmingssysteem (in samenwerking met Strukton Worksphere)
 • Afvalvoorzieningen (gescheiden afvalbakken)
 • Aanpassen buitenterrein:
  • Plaatsen vleermuiskasten (hierbij is gekeken welke vleermuizen veel voorkomen in de omgeving)
  • Plaatsen wormenbak voor groenafval en koffieprut, dit wordt compost die op locatie wordt gebruikt
  • Planten leibomen bij de ramen (zorgt er o.a. voor dat in de zomer het binnen minder snel warm wordt)
  • Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor besproeiing
  • Bankjes en tafel van duurzaam miscanthus beton (van Strukton Prefab beton)

‘Duurzaamheid is één van onze kernwaarden’, vertelt Randi Marye. ‘We gaan binnenkort op voor de Groenkeur/Kleurkeur certificering, maar je kunt er zelf ook veel mee doen en zelf bewustere keuzes maken. Dat gaat van de keuze voor materiaalgebruik en bv. het gebruik van duurzame oliesoorten in ons materieel tot de zeepjes en schoonmaakmiddelen. Het begint bij bewustwording dat die duurzame alternatieven er zijn’.

René van Kekem, directeur van Molhoek-CCT vult aan ‘toen ik het idee hoorde van het verduurzamen van het kantoor was ik meteen enthousiast, het hoeft niet meteen honderdduizenden euro’s te kosten om toch al flinke impact te maken. En het is mooi om te zien dat we het echt met elkaar doen’.