Artikel
Welke nieuwe eisen, inzichten en ontwikkelingen zijn er rond ecologisch groenbeheer? Hoe gaan wij daarmee om in het komende jaar? En in het bijzonder: hoe kunnen wij samen de biodiversiteit verbeteren? Dat waren de hoofdonderwerpen tijdens deze editie van de jaarlijkse Kennisdag Groen die we vanuit, Molhoek-CCT afgelopen week in Raalte organiseerden. We nodigden daarvoor onze collega’s, opdrachtgever onderaannemers en partnerbedrijven uit.
Ecoloog Pim Leemreise nam ons mee in nieuwe ecologische ontwikkelingen die voor groenbeheerders relevant zijn en gaf daarbij instructies mee die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Een grote ontwikkeling is de opkomst van de bever, een diersoort die steeds meer voorkomt in Nederland. Hoe laten we de beverpopulatie floreren en zorgen we daarbij tegelijk dat de spoorinfra veilig berijdbaar blijft? En hoe gaan we om met (beschermde) muizen en andere dieren? Wat kom je tegen bij boomonderhoud en boomkap en hoe ga je daarmee om? Het gaat dan niet alleen om nestjes van vogels, maar ook om verblijfplaatsen van andere dieren zoals eekhoorns.
Specifiek besteedden we aandacht aan ‘Meer natuur in de berm’. In opdracht van ProRail voert Molhoek-CCT het ecologisch spoorbermbeheer in Drenthe uit. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het traditionele spooronderhoudscontract waar groenbeheer in zit en de nieuwe Meer natuur in de berm contracten? Welke kansen biedt dit voor de flora en fauna? Hoe kunnen wij het groenbeheer optimaal duurzaam doen en zorgen voor meer biodiversiteit in de rijke spoorbermen? En hoe spelen wij optimaal in op veranderingen in de natuur?
De dag was nuttig én leerzaam. Dank Pim Leemreise voor het delen van de diverse inzichten.
Tijdens de landelijke kennisdag Groen deelden we nieuwe inzichten en ontwikkelingen rond ecologie met collega’s, onderaannemers en partners
Bij Molhoek-CCT zijn wij enorm gemotiveerd om bij te dragen aan SDG 15 – Leven op het land. Dit is één van de 17 Sustainable Development Goals (duurzame doelen) die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. SDG 15 gaat over bescherming, herstel en duurzaam beheer van het leven op het land in al zijn vormen. Bescherming en herstel van ecosystemen en biodiversiteit kunnen de weerbaarheid tegen toenemende bevolkingsdruk, intensivering van landgebruik en klimaatverandering versterken.
Wij zijn onder andere gespecialiseerd in groenonderhoud nabij infrastructuur. Daar waar de groene omgeving én het waarborgen van veiligheid elkaar ontmoeten.
Meer informatie